Het woord Sibbe heeft verschillende betekenissen: in de oude Germaanse taal betekent dit 'een familielid of een groep van familieleden', maar het is ook te herleiden uit het Latijnse woord ‘cippus’ dat betekent: 'begroeid met bos' of 'jonge planten'. Oorspronkelijk was het plateau van Margraten een grote woud. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in de twaalfde eeuw. Maar op en rond Sibberhuuske vindt u zelfs sporen die afkomstig zijn uit het tijdperk van de Romeinen.
De essentie van een kasteel ligt niet in het formaat of in de schoonheid, maar in haar veerkracht. Sibberhuuske was oorspronkelijk een kasteelhoeve, een versterkt huis met dikke muren, schietgaten, een gracht met een ophaalbrug en twee torens. Maar ook in de 21ste eeuw – nu de plaatselijke kasteelheer niet langer hoeft te vrezen voor rondtrekkende bendes en het enorme verschil tussen boeren, hoogwaardigheidsbekleders en adel in het gebied is verdwenen - heeft Sibberhuuske veel van haar originele karakter behouden.
De huidige provincie Limburg maakte ten minste vier eeuwen deel uit van het Romeinse Rijk. Veroverd door Julius Caesar rond 50 v. Chr. was het keizer Augustus die de regio officieel verklaarde tot een nieuwe provincie van Rome. Vanwege de strategische ligging - op een heuvel en met de aanwezigheid van water - was de locatie van Sibberhuuske van cruciaal belang.
Sibberhuuske was één van de eerste bouwwerken voor bewoning op het plateau van Margraten. Zeker is dat het eerste geschrift waarin de ‘nieuwbouw’ wordt genoemd dateert uit 1381. Dit betekent ook dat de fundatie - een schuilplaats - zelfs ouder is. De zuid - oostelijke hoek van Sibberhuuske is het oudste gedeelte. Dit is waar de torenappartement is gelegen. Op de binnenplaats vindt u de originele waterput, 75 meter diep, die nog steeds water bevat.
De onafhankelijkheidsoorlog (1568-1648) was een opstand van de Zeventien Provinciën tegen de politieke en religieuze hegemonie van Philip II van Spanje, de officiële vorst van de zuidelijke Nederlanden. Het kasteel speelde een rol in deze oorlog, het werd in 1570 door de Spaanse generaal Alva in beslag genomen.
Brand verwoeste een groot deel van de hoeve tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar gelukkig bleef het hoofdgebouw in tact.
Drie jaar hard werk resulteerde in de huidige lay-out van Sibberhuuske.
Wij streven ernaar om onze gasten een uniek en comfortabel verblijf te laten ervaren binnen en buiten de kasteelmuren. Graag informeren wij u ook over de omgeving en de vele activiteiten, op sportief, culinair of cultureel gebied.