Loading
Een kasteelfort

Geschiedenis

De essentie van een kasteel ligt niet in het formaat of in de schoonheid, maar in haar veerkracht. Sibberhuuske was oorspronkelijk een kasteelhoeve, een versterkt huis met dikke muren, schietgaten, een gracht met een ophaalbrug en twee torens. Maar ook in de 21ste eeuw – nu de plaatselijke kasteelheer niet langer hoeft te vrezen voor rondtrekkende bendes en het enorme verschil tussen boeren, hoogwaardigheidsbekleders en adel in het gebied is verdwenen - heeft Sibberhuuske veel van haar originele karakter behouden.

 • 50 voor Christus

  Meer dan 2000 jaar geschiedenis

  De huidige provincie Limburg maakte ten minste vier eeuwen deel uit van het Romeinse Rijk. Veroverd door Julius Caesar rond 50 v. Chr. was het keizer Augustus die de regio officieel verklaarde tot een nieuwe provincie van Rome. Vanwege de strategische ligging - op een heuvel en met de aanwezigheid van water - was de locatie van Sibberhuuske van cruciaal belang.

 • 1381

  Eerste geschriften

  Sibberhuuske was één van de eerste bouwwerken voor bewoning op het plateau van Margraten. Zeker is dat het eerste geschrift waarin de ‘nieuwbouw’ wordt genoemd dateert uit 1381. Dit betekent ook dat de fundatie - een schuilplaats - zelfs ouder is. De zuid - oostelijke hoek van Sibberhuuske is het oudste gedeelte. Dit is waar de torenappartement is gelegen. Op de binnenplaats vindt u de originele waterput, 75 meter diep, die nog steeds water bevat.

 • 1570

  Oorlog met de Spanjaarden

  De onafhankelijkheidsoorlog (1568-1648) was een opstand van de Zeventien Provinciën tegen de politieke en religieuze hegemonie van Philip II van Spanje, de officiële vorst van de zuidelijke Nederlanden. Het kasteel speelde een rol in deze oorlog, het werd in 1570 door de Spaanse generaal Alva in beslag genomen.

 • 1935

  Brand!

  Brand verwoeste een groot deel van de hoeve tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar gelukkig bleef het hoofdgebouw in tact.

 • 1974

  Grote renovatie

  Drie jaar hard werk resulteerde in de huidige lay-out van Sibberhuuske.